Dressuurpaarden te koop Dressage horses for sale

Het kopen van een paard

Wat speelt er mee bij de bepaling van een koopprijs voor een paard?

Paard kopenDeze vraag is in feite niet te beantwoorden, omdat de prijzen van ontzettend veel factoren afhangen. Verder speelt in de handel natuurlijk, oneerbiedig gezegd, altijd: "Wat de ene gek ervoor vraagt en de andere gek ervoor geeft!"

 1. Welk paarden - of ponyras wil je kopen? Een KWPN-er of een Fries zijn natuurlijk duurder, dan een gewone Shetlander. Het is vaak ook maar net welk ras op dat moment in de mode is. Shetlanders en andere mini's waren een aantal jaren geleden duur, omdat ze "in de mode" waren. Enige tijd later werden ze een stuk goedkoper, omdat ze weer "uit" waren en er veel meer geboren werden, dan er vraag naar was.
 2. De leeftijd van het paard of de pony. Een jong, gezond, goed gebouwd paard met een goede afstamming heeft een hoge verwachtingswaarde. Een paard van bijvoorbeeld 7 jaar, dat Z-dressuur en/of Z-springen is (en gezond), heeft al bewezen veel waard te zijn. Een paard van zo'n 15 jaar en ouder kan een heel goed leerpaard zijn voor een jonge of onervaren ruiter, maar aan een lange sportcarrière moet je dan niet meer denken. De prijs wordt daardoor lager.
 3. De gezondheid van het gehele paard en vooral van zijn benen. Is hij gekeurd door een dierenarts (altijd doen!!!)? Zijn er daarbij röntgenfoto's van zijn benen gemaakt (vaak gebeurt dit alleen in de duurdere prijsklasse) en ziet dat er goed uit? De prijs wordt hoger!
 4. Heeft het paard stalgebreken, zoals luchthappen en weven? Dat is niet gezond, dus dat zal de prijs drukken. Eigenlijk kan zo'n paard zelfs niet verkocht worden.
 5. De maat van het paard of de pony. Voor paarden is een maat van 1.65 m. of wat meer heel geliefd. Voor pony's geldt, dat ze vooral wanneer het om het springen gaat, groot in hun maat moeten zijn. Wanneer een D-pony over een L-parcours moet, dan doet men dat vaak liever met een D-pony met een stokmaat van 1.47 m., dan met een D-pony van bijvoorbeeld 1.41 m. Een pony van 1.56 m. is een grote E-pony en dus geliefd voor grote kinderen. Met een stokmaat van 1.57 is het een klein paard, waar dan weer heel weinig vraag naar is. Die ene centimeter kan dan veel verschil maken in de prijs.
 6. Bij wie staan de paarden te koop ? Een bekende ruiter/trainer kan en zal meer voor een paard vragen, dan een onbekende particulier. Op de markt kan een paard goedkoop zijn, maar dat is niet direct de plaats waar een "beginneling" een paard moet gaan kopen.
 7. De kleur kan, zeker bij bepaalde rassen, heel belangrijk zijn. Een Fries moet bijvoorbeeld altijd zwart zijn. Ook hier speelt mee, wat in de mode is. Soms zijn donkerbruine paarden in, dan weer zwarte of juist schimmels. Veel mensen vinden bijvoorbeeld ook een mooie staart en manen belangrijk.
 8. Ga je paarden kopen en durf je zelf te "handelen"? De vraagprijs is meestal hoger dan de prijs, waarvoor hij weg mag.
 9. Er staan paarden te koop , maar wat "koop" je erbij? Een halster en een touw horen erbij, maar soms verkoopt men een paard met allerlei zaken erbij, zoals dekens, transportbeschermers, zadel en hoofdstel.
 10. In welk jaargetijde staan paarden te koop ? De "gewone" paarden zijn vaak in het najaar iets goedkoper, dan in het voorjaar. Dit heeft te maken met de kosten voor het op stal zetten in de winter en of men daarvoor ruimte heeft. Dit laatste speelt ook mee bij de verkoop van jonge paarden. Een fokker houdt vaak de paarden, waar hij een hoge verwachting van heeft. De andere paarden probeert hij in het najaar te verkopen. Vooral in deze tijd valt er nog wel eens wat af te dingen.
 11. Door de MKZ-crisis, varkenspest ,vogelpest enz. is er minder gefokt. Men mocht niet met merries naar de hengst of omgekeerd en KI was ook op veel plaatsen niet mogelijk. We missen dus delen van jaargangen. Dit zal de prijzen weer opdrijven.
 12. In welke economische periode wil je een paard kopen ? Als het goed gaat met de economie hebben veel mensen geld over voor de paardensport. Wanneer het slecht gaat, gaan meer mensen hun paarden verkopen . Ze worden dan goedkoper.

Dit zijn een aantal belangrijke factoren, maar er kunnen nog ontzettend veel andere zaken meespelen. De vraag wat een paard mag kosten is dus niet eenvoudig te beantwoorden.

 1. Vraag altijd waarom paarden te koop staan! Misschien krijg je een kletsverhaal te horen, maar soms krijg je belangrijke informatie.
 2. Laat het paard voor de aankoop altijd keuren door een dierenarts en maak hierover duidelijke afspraken met de verkoper.
 3. Misschien is het mogelijk, dat je hem een week (of 2 weken) op proef krijgt? Denk dan wel om de verzekering/aansprakelijkheid.
 4. Vergelijk prijzen! Kijk in paardenvakbladen en kranten. Kijk op internet, want er zijn veel paarden- en advertentiesites, waar paarden te koop aangeboden worden.
 5. Ga bij verschillende paarden kijken. Misschien kan je iemand meenemen, die er veel verstand van heeft?

Een paard te koop aanbieden

Uiteindelijk komt meestal ook voor jou als paardeneigenaar de dag, dat je jouw, hopelijk nog gezonde, paard gaat verkopen.

Ik hoop dat jullie dan samen een goede tijd achter de rug hebben en weet zeker dat je graag een goed tehuis voor hem zal zoeken.

Even een paar tips:

Je kent die kreet: "goed tehuis gezocht" vast wel uit de advertenties. Zet zoiets beter niet in de advertentie, waarin je jouw paard te koop aanbiedt, want je waarschuwt hiermee de handelaren in jouw omgeving, dat ze even hun "klant" mee moeten nemen, wanneer ze komen kijken. De handelaar zal er alles aan doen om jou gerust te stellen, door te benadrukken dat jouw paard een heel erg goed tehuis krijgt. Hij probeert hiermee tegelijkertijd van jouw gevoelens gebruik te maken om de prijs naar beneden te praten, zodat hij zoveel mogelijk kan verdienen. Gemeen? Ja, misschien, maar de handel is zijn broodwinning.

Ook een opmerking in een advertentie zoals: "Paarden te koop wegens overgang naar paard," vertelt de handelaar, dat deze pony waarschijnlijk voor niet teveel geld weg mag, als hij maar "een goed tehuis" krijgt. Misschien heeft de verkoper zelfs al een nieuw paard gekocht en zit hij nu met dubbele kosten? Dan wil hij vaak wel iets extra zakken in de prijs. De handelaar lacht.

De kreet: "geen handelaren" kan de zaak onduidelijk maken. Een handelaar heeft bijna altijd wel wat "aardige particulieren" in zijn omgeving, die even zo'n klusje voor hem willen opknappen. Het is vaak beter hem te laten komen en dan vast te houden aan de vraagprijs. Er is bijna geen handelaar die het paard dan koopt, want het pingelen zit hem in het bloed. Hij wil nu eenmaal iets van de prijs afhebben en/of er iets bij krijgen (een deken, zadel enz.).

Vraagt iemand meteen, vaak al zonder dat hij het paard gezien heeft, of er iets van de prijs afkan? Bedank hem dan maar vriendelijk voor zijn belangstelling.

Komt jouw paard alsnog bij een handelaar terecht? Maak je dan niet teveel zorgen. Tegenwoordig zijn bijna alle handelaren verstandig genoeg om goed voor hem te zorgen, want des te eenvoudiger en sneller is hij te verkopen en des te meer valt er dan voor de handelaar te verdienen. Een handelaar verkoopt paarden graag aan particulieren, want die geven hem de beste prijs. Het komt dus meestal wel goed.

Dit stukje tekst vond ik op een andere website (http://www.paardenidee.tmfweb.nl) en ik denk dat deze informatie nuttig is voor iedereen.
Caroline de Bruin

Dressuurpaarden te koop is een onderdeel van WesTrade Stables B.V.
Disclaimer | Privacy Statement | Veiligheid | RSS
1 bezoeker online

Een paard kopen, informatie over het kopen van een paard.
Tags: paard kopen, paarden kopen, kopen van een paard, paarden informatie, dressuur paarden, paarden veiling