Dressuurpaarden te koop Dressage horses for sale

Paarden kopen

Een paard kopen
Het is altijd een probleem om te beslissen welk paard bij je past en hoe je, nadat je het hebt gevonden, moet handelen.
Het is altijd een hele onderneming als je op zoek gaat naar een nieuw paard of misschien wel je eerste droompaard. Welk paard past bij jou en wat moet ik allemaal doen als ik mijn droompaard heb gevonden. Doe in ieder geval je aankoop met je hersens en niet met je gevoelens.
Waar je allemaal aan moet denken is alsvolgt:

Het paard laten keuren
Een paard laten keuren is geen verplichting, maar zeker aan te raden. Maak altijd een schriftelijke afspraak met de verkoper dat de kosten van de dierenarts bij het niet goedgekeuren van het paard niet voor jou rekening komen.
Vraag bij twijfel een second-opinion. Geef bij de dierenarts goed aan wat je van het paard verwacht. Ga je het paard recreatief gebruiken of wil je wedstrijden gaan rijden.
Als je het paard voor de sport wilt gaan gebruiken is het raadzaam foto's te laten maken van zijn benen. Een volledige keuring van een paard inclusief foto's kost gemiddeld tussen de 400,-- en 500,-- euro.

Als er iets op de foto's is te zien betekent dit niet dat het paard onbruikbaar is. Overleg goed met je dierenarts of dit paard voor jou bruikbaar is.
Ga altijd naar een paardenkliniek en niet zo maar naar een dierenarts die huisdieren behandelt. Kies altijd je eigen paardenkliniek en laat dit niet aan de verkoper over. Zorg ook dat jezef bij de keuring aanwezig bent.

Wat is je doel?
Het is belangrijk om te weten wat je met je paard wilt doen. Als je wilt gaan fokken met een merrie dan is het van belang dat er geen erfelijke afwijkingen zijn.

Welke verwachtingen?
Als je een paard koopt heb je natuurlijk je verwachting. Vergeet niet het is een levend wezen met een hoop gevoel. Ga het niet vergelijken met een hobbelpaard. Ieder paard voelt zich weleens niet lekker of schrikt ergens van en durft een keer niet langs een obstakel. Het blijft een dier die niet denkt als een mens en vaak verkeerd wordt begrepen. Met een hobbelpaard ben je er zeker van dat hij er nooit van doorgaat. Paarden zijn onvoorspelbaar, maar betekent niet dat het niet deugt, dan koop je maar een hobbelpaard.

Het paard blijkt na de aankoop niet gezond te zijn, wat nu?
Iedere koper heeft een onderzoeksplicht!! Als je niet veel geld hebt betekent dit niet dat je geen onderzoeksplicht hebt. Zorg dan zeker dat je geen kat in de zak hebt gekocht. Kijk niet alleen naar zijn gezondheid. Is het paard niet te temperamentvol voor jou, verwacht jij dat je een bosrit met hem kan maken, gooit hij niet te hoog op, is hij niet te groot of te klein, is het vriendelijk genoeg naar je zin en ga zo maar door.
Soms mag je volgens de wet het paard teruggeven aan de verkoper van het paard. Wat betreft de gezondheid van het paard kun je het paard alleen teruggeven als hij is gekeurd. Daarom is een onderzoeksplicht zo belangrijk.

Paard op proef
Voor een verkoper is het altijd een risico om zijn paard op proef mee te geven aan een koper. Het is begrijpelijk dat niet iedere verkoper hier achterstaat. Als er iets fout gaat waardoor het paard niet meer bruikbaar zal zijn dan heeft hij een groot probleem en zal het paard niet meer kunnen verkopen. Mocht je het paard niet op proef mee mogen nemen, rij het paard dat een paar keer voordat je tot een aankoop overgaat.

Juridische aspecten
Juridisch gezien ligt een aankoop bij een bedrijf anders want bij een particulier heb je minder rechten.

Keuze maken
Keuze gemaakt? Heb jij je droompaard gevonden? Jij moet een goed gevoel hebben met dit paard en niet de mensen om jou heen, laat je dan ook niets wijs maken. Als je vanaf het begin een goed gevoel hebt met dit paard dan komt het allemaal goed.
Iedereen heeft een ander gevoel met hetzelfde paard. Dan komt omdat de voor een ander het paard te klein, te groot, te snel of te langzaam is.

Verzekering
Als je niet veel te besteden hebt dan is het aan te raden het paard te verzekeren. Een ongelukje zit in een klein hoekje of je paard wordt onverwachts ziek. Je moet als dierenvriend dan in de gelegenheid gesteld worden om hem te laten behandelen door een dierenart en deze kosten kunnen flink oplopen.
Daarnaast is het raadzaam om een verzekering af te sluiten bij overlijden van het paard. Vaak is daar verzekering bij brand, diefstal en operatie bij ingesloten. Mocht het paard komen te overlijden dan wordt het te verzekeren bedrag uitgekeerd en kan je hiervan eventueel een nieuw paard van kopen. Let wel goed op de kleine lettertjes in de polis. Je hebt in Nederland een paar bekende paardenverzekering zoals Fairmount, Hippo paardenverzekeringen, Interpolis etc.

Ik hoop dat wat aan bovenstaande informatie hebt gehad en wens iedereen bij de aankoop van zijn en/of haar paard heel veel rijplezier toe.

Dressuurpaarden te koop is een onderdeel van WesTrade Stables B.V.
Disclaimer | Privacy Statement | Veiligheid | RSS
1 bezoeker online

Waar let je op bij het kopen van een paard, welk paard past bij jou en wat moet je allemaal doen als je je droompaard hebt gevonden. Op deze pagina vin je alle informatie.
Tags: paard keuren, paard kopen, dressuurpaard kopen, veilingpaard kopen, paarden veiling, paard kiezen